Olej z palmových jader - Suroviny
Palmojádrový olej je vlastně "vedlejším produktem" palmového oleje. Zatímco palmový olej pochází z dužiny plodu, palmojádrový olej se získává lisováním jádra téhož plodu.
Obsahuje přibližně 80 % nasycených tuků. Tento vysoký obsah nasycených tuků činí produkt přirozeně pevným při pokojové teplotě, ale jeho křivka tání je přesto poměrně strmá, přičemž teplota nad 30 °C stačí k tomu, aby se tato tuková látka začala tát.
Palmojádrový olej se používá především v oblasti zmrzlin a čokolády, kde rychlost tání produktu pomáhá vyhnout se pocitu mastnoty v ústech při jeho konzumaci. Nicméně palmojádrový olej se také nachází v mnoha potravinářských aplikacích. Hlavním substitutem palmojádrového oleje je kokosový olej (kopra), jehož vlastnosti jsou velmi podobné. Ceny těchto dvou surovin jsou tedy často vzájemně propojené.
Palmojádrový olej pocházející